Garážování, přístřešek nebo parkování venku: víte co je nejlepší pro vaše auto?

Když si chce někdo pořídit auto většinou přemýšlí nad značkou, výkonem nebo jeho cenou. Důležité je ale zvážit také to, kde bude váš vůz stát. Už víte, jestli bude váš miláček na čtyřech kolech stát venku, v přístřešku nebo v garáži? Pojďme se společně podívat na možnosti, které máte. 

Stání venku, pod přístřeškem nebo v garáži – každá z možností má své pro a proti, které je třeba zvážit. 

Stání venku 

Parkování venku je skvělé hlavně v tom, že je dostupné a rychlé. Nemusíte vystupovat a zase nastupovat, protože vás nečeká zavírání žádných vrat nebo brány. Navíc z okna vašeho domu na své auto vidíte a máte tak přehled. Pokud se vám tedy podaří chytnout dobré parkovací místo. 

Auto venku ale není nijak chráněno před vandalismem a krádeží. A to ani nemluvíme o tom, kolikrát se může stát nehoda, že vám auto na venkovním stání neopatrní řidiči prostě odřou nebo jinak poškodí neúmyslně. 

Věděli jste, že parkováním venku vaše auto trpí? Rozdíl mezi garážovaným a negarážovaným vozem uvidíte už po pár letech. Zvlášť teď v zimních měsících musí odolávat nepřízni počasí jako je mráz nebo sníh. Nejen, že tak musíte každé ráno z oken škrábat námrazu, ale dochází také mnohem rychleji ke korozi. 

Photo by Michael Fousert on Unsplash

Kvalitní plachta jako řešení stání venku

Co když ale není zbytí a parkování venku se vyhnout nedá? Pomoci vám může plachta na auto, která odpovídá rozměrům vašeho vozu. Pořiďte si přitom takovou, která je určena pro automobily a má vycpávky na příslušných místech. Obyčejná plachta může nadělat víc škody než užitku. 

Stání pod přístřeškem

Lepší variantou než stát venku na mrazu je pro vaše auto stání pod přístřeškem, který zajišťuje částečné krytí vozu. Přístřešek chrání automobil před nepříznivými vlivy počasí jako je nadměrné sluneční záření, déšť, kroupy nebo sníh a mráz. 

Výroba takového přístřešku nestojí jmění a vyrobit ho můžete z materiálů jako je hliník, dřevo nebo ocel. 

Věděli jste, že…

…i stavební materiál by měl být nezávadný? Vybírejte proto pro stavbu vždy kvalitní materiály označené CE certifikátem

Vyrobit přístřešek si můžete svépomocí, ale pamatujte, že je potřeba vytvořit odolnou a pevnou konstrukci. Můžete si přístřešek také objednat a jednoduše ho jen během chvilky smontovat. 

Garážování 

Postavení garáže není úplně nejlevnější záležitostí. Její pořízení ale přinese vašemu automobilu mnoho benefitů. Ptáte se jaké? 

Výhody garáže 

  • Garáž chrání (alespoň částečně) váš majetek před vandaly a zloději
  • Garážování prodlužuje životnost vašeho vozu, protože chrání auto před korozí 
  • Vůz je vždy připraven k jízdě, nemusíte škrábat námrazu nebo odmlžovat skla
  • Pokud je garáž průchozí přímo do domu, dostanete se suchou nohou z auta rovnou do tepla domova i s nákupem

Jak na vlastní garáž

Postavením garáže prodloužíte životnost vašeho vozu. Zároveň je vůz také alespoň částečně chráněn před zloději. Víte ale, jak si postavit garáž

Pokud se rozhodnete postavit si vlastní garáž, pamatujte, že taková stavba má i svá úskalí. V určitých případech potřebujete stavební povolení – to pokud je garáž vyšší než 5 metrů, její rozloha je větší než 25 m2 a nebo ji stavíte blízko u hranic pozemků. 

Zvážit musíte nejen umístění a velikost garáže, ale také materiál, který při stavbě použijete. S tím vším potom souvisí finanční rozpočet, který budete pro výstavbu vaší garáže potřebovat. 

Photo by Brandi Alexandra on Unsplash

TIP: Věděli jste, že financovat s hypotékou můžete i stavbu garáže? 

V garáži byste také neměli zapomenout na přívod elektřiny, vody a kanalizace – zvlášť pokud máte v plánu ji využívat i jinak než jen jako kryté parkování pro váš vůz. Popřemýšlejte také nad osvětlením a úložnými prostory. 

Materiály pro stavbu garáže 

Je jen na vás, jaký materiál pro stavbu vaší garáže potřebujete. Cílem bude ochrana vašeho vozidla před nepřízní počasí i zloději a vandaly. Vybírat můžete z cihel, dřeva, plechu nebo dalších materiálů. 

Cihly 

Cihly jsou jedním z nejtrvanlivějších materiálů, které můžete pro stavbu využít. Výsledkem je pak kvalitní garážované stání. Na druhou stranu pokud na garáž spěcháte, nebude to pravé ořechové pro vás – taková stavba zabere více času než například pořízení plechové garáže. 

Dřevo

Dřevo je oblíbeným materiálem pro stavbu hlavně díky své ekologičnosti a přírodnímu vzhledu. Nevýhodou dřeva je však jeho náročnější údržba. 

Plech

Plechová garáž je postavená během chvilky, na druhou stranu se nejedná zrovna o nejvzhlednější stavení. Pokud si potrpíte na estetično, nebude to ta správná volba. Zároveň je také nutné počítat s tím, že plech nedokáže dost dobře odolávat extrémům počasí jako je horko nebo mráz. 

Plechové garáže se prodávají i zhotovené a nemusíte tak ztrácet čas jejich výrobou. Standardní rozměry garáže, s kterými se na trhu při výběru můžete setkat jsou 3x5m, 3x6m nebo 6x4m. 

Nezapomeňte na podlahu

V garáži by neměla chybět ani kvalitní podlaha. Auto by totiž mělo stát na pevném podkladě a ne jen tak na trávě. Mezi nejvhodnější kandidáty patří lité podlahy, keramické dlaždice, betonové podlahy s nátěrem, kamenný koberec nebo plastová dlažba z PVC.

Hlavními vlastnostmi podlahy v garáži by měla být odolnost vůči vysoké zátěži a vlhkosti a jednoduchá údržba. Roli také často hraje cenová dostupnost. Na druhou stranu – chlapům v garáži tolik nezáleží na estetice. 

Zateplování objektů 

Stavba garáže má i svá úskalí. Jaká? Každá garáž by měla být odvětrávaná a dobře izolovaná. Zabráníte tak tvorbě nadměrné vlhkosti a ochráníte váš vůz před výkyvy teplot. Zateplit dnes navíc můžete jakýkoliv prostor. 

Možná byste byli překvapení – lidé dnes zateplují i psí boudy nebo si pořizují zateplené kurníky pro slepice. Tak proč si nehýčkat zateplením i automobil? 

Navíc zateplování má i jinou výhodu. Ptáte se jakou? Kvalitní zateplení prodlužuje životnost nejen vašemu autu, ale i samotné stavbě, v tomto případě garáži. Materiálů pro zateplování je celá řada – polystyren, minerální vata nebo ovčí vlna. Zároveň je lze aplikovat různými způsoby – stříkanou nebo foukanou izolací. 

TIP: Přečtete si na co se připravit při zateplování nejrůznějších objektů. 


Alena Mrvíková, SEO služby a copywriting