Škrábance na autě a jak je opravit

Snad každý majitel doufá, že jeho nové auto se vydrží blýskat čistotou a novotou co nejdéle. Realita na silnicích je však bohužel často jiná. Škrábance mohou na voze rychle přibývat. Ale nezoufejte. Existuje celá řada triků, které mohou poničený lak opravit a vaše auto bude zase zářit. 

Pojďte se společně s námi podívat škrábancům na zoubek. Hlavně na to, jak je opravit a také, co můžete udělat pro to, aby se jich do budoucna objevovalo co nejméně. 

Proč řešit poškrábané auto? 

Vzhled vozidla není jediný důvod, proč řešit škrábance na karoserii. Karoserie vozu slouží jako první obranná linie a chrání vozidlo před mechanickým poškozením i chemikáliemi na silnicích. Pokud je karoserie zanedbaná, může se rychle zhoršovat stav vašeho vozu. 

Škrábance a oděrky na laku mohou odhalit víc a víc z kovového povrchu auta. Ten je však už mnohem náchylnější na oxidační procesy, v porovnání s lakovanou karoserií. Koroze může způsobit vážné poškození a vás tak budou čekat nákladné opravy. 

Větší škrábance mohou také ovlivnit aerodynamiku vozidla a zhoršovat jeho ovladatelnost a stabilitu. 

Pokud se naopak budete o karoserii vozu starat náležitě a s pečlivostí, váš vůz zůstane v dobrém stavu. To může mimo jiné ovlivnit například i jeho hodnotu při prodeji. 

Tip: Podívejte se na jednoduchý návod, jak umýt a rozzářit vaše auto.

Není škrábanec jako škrábanec

Škrábance na karoserii mohou vzniknout z různých příčin a mohou se lišit svou povahou i závažností. Důležité je pochopit, s jakým typem škrábanců máte tu čest. Každý typ totiž může vyžadovat jiný přístup při opravách.

Ty nejčastější se stávají náhodou při vašich cestách, kdy drobné kamínky, nečistoty nebo písek mohou poškrábat lak. Stejně rychle a neúmyslně si můžete poškodit auto i sami, například při parkování nebo nevhodném čištění auta. Škrábance na laku mohou zanechat také ptáci nebo jiní drobní živočichové či nepřející soused, který se rozhodl vám zlomyslně objet auto klíčem. 

Všechny škrábance nejsou stejné. Není ani tak důležité, jak jste k nim přišli, jako spíš to, jak jsou hluboké. Povrchové škrábance se objevují na laku nejčastěji, zasahují pouze vrchní vrstvu laku a nepronikají do kovového podkladu. Horší je to v případě hlubokých škrábanců, které pronikají až pod povrch laku a mohou být způsobeny silnějšími nárazy. 

Pouštíme se do oprav škrábanců

Ještě před tím, než se pustíte do opravy škrábanců, je třeba důkladně se na opravy připravit. Nejprve důsledně prohlédněte škrábance a posuďte jeho rozsah a závažnost. Jedná se pouze o povrchový škrábanec, nebo je poškozena i kovová konstrukce auta? 

Před opravou je vždy třeba důkladně vyčistit poškozenou oblast. Použijte jemný čisticí prostředek a houbu či hadřík k odstranění nečistot. Pokud je to možné, použijte ochranné fólie nebo lepenky, které mohou ochránit okolní oblast před dalším poškozením během oprav. 

Mohlo by vás zajímat: Víte, co je to hepa filtr a proč ho používat při vysávání auta? 

Před samotným provedením oprav odstraňte z poškozené oblasti také veškerý vosk, mastnotu a další látky, které by mohly ovlivnit adhezi opravného materiálu. Povrch auta by měl být před aplikací suchý a čistý. 

Potřebné nástroje a materiály na opravu škrábanců 

Rozhodli jste se do opravy škrábanců pustit na vlastní pěst?  Pak budete potřebovat správné nástroje, které vám umožní provést kvalitní opravu. Co budete potřebovat? 

  • Lakové fixy: slouží k zakrytí škrábanců a dostupné jsou v různých barvách, vyberte si proto takové, které se co nejvíce blíží barvě laku vašeho vozidla 
  • Brusné papíry: jemné brusné papíry budou nezbytné pro přípravu poškozeného povrchu před samotnou aplikací opravného materiálu
  • Kvalitní odmašťovací prostředek a vosk: kupte si kvalitní odmašťovací prostředek a vosk, který zajistí ochranu opravené oblasti po dokončení práce 
  • Ochranné fólie a maskovací pásky: díky nim můžete chránit okolní oblasti před nechtěným zasažením opravným materiálem 
  • Aplikátory: umožní aplikovat lakový fix přesně a rovnoměrně 
  • Ruční bruska: vhodná zejména v případě hlubších škrábanců 
  • Ochranné brýle a rukavice: hodí se při práci s chemikáliemi 
  • Opravný kit: prodávají se také kompletní opravné kity na škrábance, které umožní koupit všechny potřebné materiály najednou 

Jak na opravu škrábanců? 

Existuje několik metod pro opravu škrábanců na karoserii vozidla, od kutilských oprav doma až po profesionální práce. Jaké možnosti můžete zvážit? 

Ruční oprava

Ruční oprava je vhodná pro menší opravy a povrchové škrábance. Důležité je vyčistit poškozenou oblast a odstranit nečistoty. Následně lak opravíte pomocí fixu ve stejné barvě laku vozidla. Aplikovat ochranný lak na auto můžete pomocí aplikátoru. Jemným brusným papírem potom dokončete vyhlazení a konečné úpravy. Nezapomeňte povrch následně navoskovat. 

Profesionální oprava 

Pokud jsou škrábance hlubší nebo rozsáhlejší, doporučujeme zvážit profesionální služby. Ty mohou zahrnovat použití technik a speciálních strojů, které umožňují komplexní renovaci laku. 

Pokud se rozhodne povolat na opravu škrábanců profesionály, můžete očekávat kvalitní výsledek. Škrábance budou opraveny tak, že nebudou téměř vidět. Zachována by během opravy měla být také ochranná vrstva laku. Díky zkušenostem profesionálů si můžete být jistí, že vaše auto bude brzy vypadat jako nové. 

Zvolit profesionální služby je vhodné nejen ve chvíli, kdy jsou škrábance hluboké, ale také ve chvíli, kdy se škrábance objevují na neobvyklých místech a zasahují například i plastové části nebo designové prvky vozidla. 

Lepší může být využít služby profesionálů také ve chvíli, kdy nemáte s opravami laku a karoserie příliš zkušeností nebo je vaše auto nové a drahé. 

Prevence škrábanců

Předcházet škrábancůmm je klíč k udržení vzhledu vašeho auta. Jak jim ale lze předcházet? Samozřejmě 100 % jistotu nemáte téměř nikdy, ale lze podniknout kroky, díky kterým bude vaše auto před škrábanci více chráněno. 

  • Vyhněte se parkování v úzkých uličkách, na přeplněných parkovištích nebo na místech ve velkém provozu. 
  • Buďte opatrní při otevírání dveří vašeho vozu. 
  • Používejte ochranné prvky, jako jsou nárazníky, ochranné fólie na krytech zrcátek a ochranné nálepky na bočních stranách auta.

Inspirujte se: Už jste slyšeli o laserovém gravírování do kovu? I na automobilech je možné vytvořit designové prvky v tomto stylu, stejně jako zvolit například polep auta. 

  • Pravidelně se starejte o své vozidlo, udržujte povrch čistý, pravidelně ho myjte a voskujte. I čistý a dobře udržovaný povrch může poskytnout lepší ochranu proti škrábancům. 
  • Předejít kolizím můžete při parkování i tak, že využijete moderní technologie, jakými jsou parkovací senzory, kamery nebo jiné asistenční systémy. 

Závěr

Objevili jste škrábanec na svém vozidle? V prvním momentě to každého majitele vozu rozčílí, ale je třeba si uvědomit, že existují efektivní způsoby, jak s nimi zacházet. Od drobných oprav doma, až po profesionální pomoc v autolakovnách. 

Klíčová je ale také prevence. Udržujte svůj vůz v čistotě a snažte se být opatrní při parkování a manipulaci s dveřmi. 


Tento článek jsme vytvořili ve spolupráci s:

PoctiveSEO: Seznamte se se SEO a naučte se jej využít ve svůj prospěch: 15 leté know how na jednom místě

Autorka: Mgr. Alena Mrvíková, Obsahová SEO specialistka