Jak se ubránit bolesti zad při dlouhém sezení nejen za volantem

Známe to všichni, chvilka za volantem a záda začnou bolet jako čert. Nemluvě o řidičích z povolání, kteří v sedačce tráví hodiny a hodiny. To je potom bolest. Bolesti zad se dá ale snadno předcházet. Jak vyzrát na zdlouhavé řízení s pomocí několika málo triků?

Bolest zad je jedna z nejčastějších obtíží dnešní populace a může mít nespočet příčin. Jednou z nich je jednoznačně cestování v autě a dlouhé sezení. Cestu na nákup možná se zatnutý zuby přežijete, ale dojet autem až do Chorvatska už může být peklo. Nemusíte být zrovna řidiči z povolání, aby vám naše rady usnadnili denní fungování a zbavili vás bolesti.

5+1 rad, jak na zdravé sezení v autě

Auto je dnes pro mnoho lidí samozřejmostí a život bez něj si nedokážou ani představit. Ministerstvo dopravy uvádí, že 84 % Čechů má ve své domácnosti alespoň jedno auto. To využívají pro cesty do práce, školy, na nákupy nebo za zábavou. No a pokud je řízení i vaše povolání, jistě máte někdy pocit, jako byste k volantu už přirostli. Ať už jedete krátkou cestu na nákup, chystáte se na dovolenou, nebo jste řidičem z povolání, měli byste vždy dodržovat zásady správného sezení.

Při dlouhém sezení tělu pomůže střídat polohy pánve, ramen, hlavy a končetin. Delší jízda se neobejde bez pravidelných přestávek na odpočinek a protažení ztuhlého těla. I když autosedačky nejsou konstruované pro zdravý sed, protože kolena nemohou být při jízdě níže než kyčle, můžete vyzkoušet nějaké kompromisy. 

TIP: Víte, jak používat klimatizaci během dlouhých cest autem tak, aby vám neškodila?

1. Výška sedadla

Photo by Jenny Ueberberg on Unsplash

Moderní doba nabízí mnoho výhod a vychází vstříc našim potřebám. To platí i o automobilech. Dnes snad již nenajdete auto, které by nemělo polohovatelné sedadlo. Zásadní roli v pohodleném a bezbolestném sezení má právě výška sedadla, především pro řidiče nákladních automobilů. 

Každý správný kamioňák by měl mít při sezení dobře prokrvené dolní končetiny, což má vliv na včasné a správné reakce. Noha by neměla viset ze sedačky přes její hranu. Správný sed se pozná tak, že pod stehnem u hrany sedáku lze prostrčit dlaň ruky. 

A jak je to u osobních automobilů? I tato sedačka si žádá nastavit svou výšku dle potřeb řidiče. Správné seřízení u osobního automobilu zase poznáte tak, že mezi střechou a hlavou řidiče lze prostrčit zatnutou pěst na výšku, tj. asi 7 cm. Právě tato zásada je klíčová při dopravní nehodě. 

2. Poloha opěradla

Nejdůležitější je úhel mezi opěradlem a sedákem. Tyto dvě části musí svírat úhel 95-100°. Díky tomu řidič cítí, co se s autem právě děje, kam se stáčí, zda cuká apod. Když jsou záda pevně opřená, pak se vjem přenáší do středního ucha, což je centrum rovnováhy. Právě správný posed urychluje cestu vjemu do centra rovnováhy, a tak zrychluje i reakce řidiče na aktuální situaci. 

Při nedodržení správné polohy opěradla, především u jeho většího položení, dochází k dřívější únavě organismu a může se objevit i mikrospánek, který s sebou často nese katastrofické následky. 

TIP: Používáte asistenční služby a kvalitní PZP pojištění?

3. Poloha volantu

Při nastavení polohy volantu je stěžejní nastavení volantu vůči délce rukou, tzn. vzdálenost volantu od těla. Minimální vzdálenost hrudníku od volantu by měla být alespoň 25 cm. Tato vzdálenost je zásadní při vystřelení airbagů, které při nedodržení vzdálenosti mohou způsobit vážné zranění. Vhodnou vzdálenost volantu stanovíte jednoduše. Pokud máte správně nastavené sedadlo, jak jsme popisovali výše, stačí natáhnout ruku a položit ji na volant. Záda musí být stále opřená a ruka by se volantu měla dotýkat zápěstím.

Správnou polohu někteří experti charakterizují i polohou ruky na volantu, tzv. za deset dvě. V této poloze jsou ruce ohnuté v loktech o 20-30°. Nejen ruce, ale i nohy by si neměly dělat, co se jim zachce. Při řízení by měly být ohnuté v úhlu asi 45°.

4. Nezapomeňte si opřít bedra

Ani správně nastavená sedačka nezaručí správný sed. Jestliže jste si dali tu práci s nastavováním sedadla a volantu, měli byste ji i správně používat. Vždy byste měli mít opřená bedra. Jestliže má vaše auto nastavitelnou oporu pro bedra, měla by podporovat přirozené zakřivení páteře do písmene S. Když opora beder autu chybí, můžete si ji vytvořit i srolovaným ručníkem.

5. Poloha hlavy

I opěrka hlavy by měla být nastavena ve správné poloze. Střed opěrky hlavy by měl být ve výšce temene. Při správném sezené by měla být hlava asi centimetr od polštáře opěrky. 

Nezapomeňte ani na zrcátka. Nastavená by měla být tak, abyste se nemuseli zbytečně kroutit, natáčet krk nebo dokonce zvedat, když se budete chtít ohlédnout.

Extra tip:

Co vám určitě nesmí chybět v autě, aby vaše záda měla své pohodlí při dlouhých cestách jsou speciální pomůcky. Jednou z nich je overball nebo deka pro podložení zad. Ta by měla přijít na úroveň pásku. No a pro ještě větší pohodlí můžete vyzkoušet třeb hřejivé či bylinné polštářky, které se hodí, když se už bolest začne ozývat. I díky těmto doplňkům předcházíte nepříjemné bolesti zad.

Cvičení na bolest zad

Photo by LOGAN WEAVER on Unsplash

Bolesti zad můžete zahnat i jednoduchým cvičením a protahováním. Existuje několik cviků pro zdravá záda, které doporučujeme začlenit do denní rutiny. Při protahování byste se měli soustředit především na kyčelní flexory, které jsou častým sezením a ležením v jedné poloze zkracovány.

Vhodné cviky na bolest zad:

  • Hluboký výpad vpřed – přední noha stojí v pokrčení, druhou zanožte a položte na koleno, obě kolena svírají pravý úhel, ruce si můžete položit na přední nohu nebo v bok, v pozici setrvejte 20 vteřin a pak vyměňte nohy
  • “Pigeon stretch” pozice “holuba” z jógy – jedna noha je natažená dozadu a opřená o nárt, měla by být v prodloužení těla, druhá noha je vpředu položená na holeni a pokrčená tak, že chodilo je co nejblíže k pánvi, po půl minutě nohy vyměňte
  • Obrácený holub – vleže na zádech je jedna noha zapřená o koleno té druhé, jako když sedíte na židli a jednu nohu položíte na koleno té druhé – akorát vleže, pomalu přitahujte stehno k trupu, chvíli vydržte, pomalu uvolněte a nohy vyměňte
  • Kočičí hřbet – v kleče s rukama na podložce se prohýbejte a hrbte v zádech, nádech je vždy s prohnutím a výdech s vyhrbením, udělejte alespoň 20 opakování
  • Kobra – vleže na břichu se pomocí opřených dlaní o podložku zvedejte až do vyrovnání loktů, nohy jsou stále natažené, opět chvíli vydržte, uvolněte a několikrát zopakujte

Kromě cvičení jednoduchých cviků můžou pomoci i některé cvičební pomůcky. Například znáte výhody cvičení na žebřinách? Jednou z nich je jistě posílení zadních svalů. Kromě toho někdo nedá dopustit ani na masáže nebo saunu.

Pozor na kabelky a další těžké tašky

Kabelka je dnes součástí výbavy snad každé ženy, ať už je to kamioňačka nebo manažerka banky. Ale i tenhle módní doplněk se může stát příčinou bolesti zad. To stejné platí i u pánských tašek. Nošením tašek přes jedno rameno způsobuje vychýlení páteře a způsobuje bolesti. Snažte se mít tašku co nejlehčí a pravidelně střídejte ramena. 

Závěr

Způsobů, jak bolesti zad předcházet, nebo se jich zbavit je spousta. Vždy ale pamatujte, že není dobré ji ignorovat. I menší bolest zad se časem může stát nesnesitelná a překážkou v běžném fungování. Věříme, že s těmito tipy pro vás už nebude cestování noční můra a v sedadle se bude cítit jako v bavlnce.


Klára Kohoutová, SEO služby a copywriting