Jak efektivně a ekologicky umýt vaše vozidlo

Už vás nebaví jezdit v zanedbaném a špinavém autě? Chcete svému vozu vrátit lesk z výstavní síně? Nehledejte nic jiného než našeho komplexního průvodce čištěním exteriéru vašeho vozu. Rozlučte se se špinavými okny a nevýrazným lakem a přivítejte vůz, za kterým se budou otáčet hlavy, kamkoliv přijedete.

Udržování čistoty vozidla nejen zlepšuje jeho vzhled, ale také přispívá k jeho dlouhé životnost. Mnozí lidé však mají problém s udržováním čistoty vozu, zejména v případě, kdy neví, kam skočit dřív. Naštěstí pomocí několika jednoduchých tipů a triků můžete svůj vůz snadno vyčistit a udržet ho jako nový. 

V tomto článku se budeme zabývat některými účinnými metodami čištění vozu zvenku i zevnitř a také praktickými strategiemi, které vám pomohou udržet vozidlo bez poskvrnky po delší dobu.

Jak na péči o exteriér

Pravidelné čištění exteriéru vašeho vozu není jen o tom, aby vypadal jako nový a lesklý. Ve skutečnosti hraje klíčovou roli při zachování stavu vašeho vozidla v průběhu času. 

Hromadění nečistot a špíny na exteriéru vašeho vozu může poškodit lak a způsobit škrábance, které mohou vést ke korozi. Ptačí trus, míza ze stromů, bláto. Tyto všechny aspekty jsou vašimi nepřáteli. 

Dobře udržovaný vůz navíc také pozitivně odráží svého majitele a může vytvářet dobrý dojem v osobním i profesním prostředí. Nepřehlížejte proto důležitost čisté vizáže vašeho vozu. Splněním postupů a tipů níže tak učiníte krok k tomu, jak nejlépe uchovat vaše auto v dobrém stavu.

A jak na samotné čištění? Jdeme si ukázat, jak na to.

Čištění v teplém počasí

Mytí vašeho vozu při teplém podnebí nemusí dobře posloužit. Voda a mýdlo se totiž mohou příliš rychle odpařit a zanechat na povrchu vozu skvrny od vody a zbytky mýdla. Mytí horkého vozu může navíc způsobit rychlé rozpínání a smršťování laku, což může časem vést k jeho popraskání nebo odlupování. 

Proto je lepší s mytím vozu počkat na nižší teploty nebo jej provádět po delším stání ve stínu, abyste předešli poškození nebo nevzhledným stopám na vozidle.

Nejprve se zbavte nečistot

Photo by Brad Starkey on Unsplash

Pokud chcete své auto umýt co nejlépe, je nutné před začátkem mytí odstranit veškeré nečistoty, které se na povrchu nacházejí. Jak už jsme zmiňovali, pokud tuto špínu před mytím vozu neodstraníte, může poškrábat lak vozu a zanechat nevzhledné stopy, které může být náročné odstranit. 

Prvním krokem je opláchnutí vozu vodou. Použijte hadici nebo tlakovou myčku, abyste odstranili co nejvíce nečistot a zbytků. Začněte od horní části vozu a postupujte směrem dolů, přičemž věnujte zvýšenou pozornost obzvláště znečištěným místům, jako jsou kola a podvozek. Tím uvolníte veškerou špínu a usnadníte její odstranění během mytí. Ideálním místem pro tuto záležitost jsou bezkontaktní kontejnerové automyčky

Druhým krokem je použití roztoku před mytím, který pomůže odstranit odolnou špínu. Roztoky určené k předmývání obsahují speciální chemické látky, které rozkládají a rozpouštějí nečistoty, a usnadňují tak jejich odstranění. Roztok před mytím naneste na nejvíce znečištěná místa vozu a nechte jej několik minut působit. 

Třetím krokem je použití clay baru k odstranění zbývající špíny. Clay bar je lepkavá, jílu podobná látka, kterou potřete povrch vozu, abyste odstranili zbývající nečistoty a špínu. Jednoduše třete clay bar po povrchu vozu pohybem tam a zpět. Zachytí tak všechny nečistoty, které na povrchu zůstaly, a zanechá jej čistý a hladký. Níže tuto inovaci rozebereme do detailu. 

Nakonec vůz znovu opláchněte vodou. Odstraněním nečistot před mytím vozu dosáhnete čistšího a hladšího povrchu, který bude připraven na důkladné mytí. 

Použijte více kýblů

K řádnému vyčištění auta nestačí jediný kbelík vody s mýdlem. K zajištění důkladného čištění budete potřebovat dva kbelíky; jeden naplněný mycím roztokem a druhý čistou vodou na oplachování. Aby se zabránilo hromadění nečistot, je důležité umístit do každého kbelíku ochranný kryt, který tyto nežádané nečistoty zachytí.

Při mytí auta se doporučuje používat mycí houbu, protože je šetrná k laku vašeho auta. Aby nedošlo k poškození laku, je důležité s ní pohybovat pouze přímými, plynulými pohyby a kopírovat trajektorii kruhu. Kromě toho je důležité během procesu stírání houbu často mýt, abyste minimalizovali riziko usazování nečistot, které by mohly lak poškodit. 

Použijte fén nebo speciální hadříky pro usušení

Důležitým krokem k dokonalému mytí vašeho auta je použití fénu nebo speciálních hadříků během procesu sušení. Vysoušeč dokáže rychle a efektivně odstranit všechny zbývající kapky vody, takže vaše auto zůstane bez šmouh a připraveno vyrazit na silnici. 

Alternativně jsou speciální utěrky navrženy tak, aby absorbovaly vodu bez zanechání zbytků nebo škrábanců na povrchu vašeho vozu. Obě metody jsou účinné, ale výběr nakonec závisí na osobních preferencích a nástrojích, které máte po ruce.

Další výhodou použití fénu pro automobily nebo speciálních hadříků na mytí auta je, že vám to může ušetřit čas a námahu. Použití běžného ručníku nebo hadříku k osušení auta může být časově náročné, zvláště pokud máte větší vozidlo. Fén na druhou stranu dokáže rychle a efektivně vysušit vaše auto během několika minut. Speciální utěrky jsou pak navrženy tak, aby byly vysoce savé, což znamená, že strávíte méně času sušením auta a více času si budete užívat nově vyčištěnou jízdu.

Zvláštní pozornost věnujte kolům a podběhům kol

Image by Freepik

Při mytí vozů bývá tento aspekt často přehlížen. V těchto oblastech se však mohou hromadit nečistoty, špína a brzdový prach, které nejen zhoršují vzhled vašeho vozidla, ale mohou také časem vést ke korozi a poškození. 

Při čištění kol a podběhů je klíčový jemný dotek. Tyto oblasti jsou často vyrobeny z jiných materiálů než zbytek vozu a mohou být choulostivější a náchylnější k poškození. Použití specializovaného čističe určeného na kola a podběhy vám pomůže odstranit odolnou špínu a zároveň zajistí náležitou bezpečnost co se poškození týče. Použití kartáče s měkkými štětinami vám navíc může pomoci dostat se i do stísněných prostor, které by jinak zůstaly přehlédnuty.

Kromě používání správných nástrojů a čističů je také důležité věnovat pozornost technice, kterou používáte. Před aplikací čističe začněte opláchnutím všech uvolněných nečistot a špíny. Poté po aplikaci čističe jej nechte několik minut působit, aby došlo ke skvělé vstřebatelnosti. Poté pomocí kartáče místo jemně vydrhněte. Nakonec čistič opláchněte a místo důkladně osušte podle kroku 4, který jsme si představili výše.

Skla umyjte zvenku i zevnitř

V tomto bodě je samozřejmostí využití speciálních čistících prostředků. Po nanesení podle návodu výrobce použijte hadříky z mikrovlákna. Musí jít o jemnou a kvalitní tkaninu, protože sklo je obzvláště náchylné k poškození.

Při tom se doporučuje použít dva hadříky, jeden na samotné osušení a druhý na leštění. Čističe můžete také na hadřík nastříkat a používat ho jako nánosný prostředek. Proces čištění a leštění několikrát opakujte pro získání ideálního výsledku. 

Zbavte se škrábanců

Image by prostooleh on Freepik

Není výjimkou, že na svém autě občas potkáme nějaký ten škrábanec. Jednou je to kamínek, jindy hrubší zrnka prachu a po třetí třeba větev. Jak odstranit škrábance i z vašeho auta? Jsou hned 4 možnosti. 

První možností je škrábanec zamaskovat. Stejně jako dobrý make-up změní ženu k nepoznání, i své auto můžete s trochou práce omladit třeba o 10 let. Nejúčinnějším pomocníkem při maskování vám bude glazura, která skryje škrábance v bezbarvém laku. Pokud na glazuru nanesete ještě vosk, změníte i vaše auto k nepoznání.

Jako druhá možnost se nabízí leštění karoserie auta. V případě leštění experti doporučují používat abrazivní leštěnku. Výsledek leštění ovšem určuje lak. U tvrdých laků, které pokrývají auta značky Mercedes, Audi nebo BMW, rozleštíte minimum. Naopak měkké laky, používané značkami Alfa Romeo, Renault nebo Tesla, umožňují rozleštit i některé hrubší rýhy. Výhodou abrazivních leštěnek je také odstranění nečistot, jako jsou kapky vodního spotu, přischlé mušky a zbytky starého vosku.

Někomu možná bude vyhovovat i strojní leštění, což je třetí způsob pro odstranění škrábanců. Výbava pro strojní leštění ovšem není levná záležitost, nejdůležitější potřeby vás můžou vyjít i na 8 000 Kč. Nicméně strojní leštění poskytuje mnohem lepší výsledek, než předchozí možnosti. Trvale se vám může podařit strojně odstranit škrábance z bezbarvého laku – na to budete potřebovat leštičku, kotouče, pasty. Další výhodou strojního leštění je, že dokáže odstranit i hlubší rýhy.

A nakonec je tu retuš. Nevýhodou retuše je, že zblízka bude vždycky vidět. Pohled ze střední vzdálenosti a dálky nebo přes objektiv fotoaparátu ale retuš vůbec nezachytí. Nejdříve je nutné navštívit lakovnu a podle VIN kódu auta si nechat namíchat správnou barvu. Neobejdete se také bez smirku. No a zjednodušený postup není nic převratného – vybrousíte, kápnete barvu, vybrousíte, kápnete barvu, vybrousíte a vyleštíte.

Inovace jménem Clay Bar

Výhody, které může Clay Bar poskytnout vašemu vozu, jsou obrovské a neměli byste tuto záležitost při péči o váš vůz podceňovat. Zde si ukážeme, o co se jedná, v jakých kruzích se cena pohybuje a jak tento prostředek správně používat. 

Co je to Clay Bar?

Může se jednat o přírodní nebo uměle vytvořenou látku z pryskyřičné směsi, která slouží k odstraňování nečistot a kontaminace z povrchu vozidla. Tím, z jakého materiálu je tato kostka vytvořena, zajistí hladký a čistý povrch, na který lze posléze aplikovat ochranu.

Mezi typické kontaminanty vaší karoserie patří průmyslový odpad, železniční prach, smůla ze stromů a asfaltový dehet. Clay Bar připomíná hlínu, se kterou jsme si hráli jako děti. Ta by se pro váš automobil asi příliš nehodila, i když vaše děti mají někdy jiný názor. Clay Bar pro automobily je vyroben tak, aby byl mnohem pružnější a odolnější vůči častému ohýbání do různých tvarů, což zajišťuje jeho účinnost při použití.

Jak přesně Clay Bar funguje?

Clay Bar má několik způsobů využití, které se liší napříč různými druhy na trhu. Pokud jde o údržbu vzhledu vašeho vozu, může být clay bar neuvěřitelně účinným nástrojem. V podstatě funguje tak, že pomocí nanášení odstraňuje nečistoty, které se nalepily na povrch laku vašeho vozu. Tyto nečistoty mohou zahrnovat například špínu, dehet, brzdový prach a dokonce i malé kovové částice. Pokud se tyto nečistoty neošetří, mohou poškodit bezbarvý lak vašeho vozu a způsobit, že časem bude vypadat matně a vybledle. Clay bar k tomu zanechává hladký a čistý povrch.

Tento prostředek je vyroben ze syntetické polymerní směsi, která je navržena tak, aby byla měkká a poddajná. Tato polymerní směs je obvykle směsí několika různých materiálů, včetně jílu, pryskyřice a dalších přísad. Přesné složení jednotlivých clay barů se může lišit v závislosti na výrobci a konkrétním výrobku, základní vzorec však zůstává stejný. Jíl a pryskyřice dohromady vytvářejí měkkou, lepkavou látku, která je schopna dosáhnout daných vlastností. Další přísady, jako jsou povrchově aktivní látky a maziva, pomáhají zajistit, aby clay bar hladce klouzal po povrchu vašeho vozu a nepoškodil jej. 

Kdy jej použít?

Image by prostooleh on Freepik

Používání clay baru k čištění povrchu vozu by nemělo být časté. Obecně se doporučuje provádět tento postup každých šest měsíců nebo podle potřeby v závislosti na tom, jak často vozidlo používáte.

Mějte na paměti, že při clayingu se odstraní všechny nátěry, které byly na povrch vašeho vozu naneseny dříve, takže po dokončení procesu budete muset znovu použít všechny ochranné přípravky.

Abyste dosáhli nejlepších výsledků, doporučujeme, abyste před nanesením ochranného povlaku následně použili jemné abrazivní leštidlo nebo přípravek na čištění před voskováním. 

Je dobré zařadit používání clay baru jako součást zimní a jarní rutiny autodetailingu, abyste odstranili veškeré nečistoty, které se mohly nahromadit během těchto sezón. Tím zajistíte, že povrch vašeho vozu bude připraven na letní aplikaci vosku a poskytne nejlepší šanci, aby váš automobil odolal drsným zimním podmínkám.

Postup použití

Krok 1 – Důkladné umytí vozu

Před použitím clay baru na povrch vozu je nutné jej důkladně umýt. Tím zajistíte, že se z povrchu odstraní veškeré volné nečistoty a zbytky, což pomůže zabránit poškrábání nebo poškození laku během procesu clayingu. Postup čištění je uveden v textu výše.

Krok 2 – Příprava clay baru

Pro přípravu clay baru jej hněťte v rukou, dokud nebude měkký a poddajný. Poté ji zploštěte do tvaru malého disku a na povrch clay baru naneste několik střiků maziva. Nezapomeňte použít dostatečné množství maziva, aby clay bar mohl hladce klouzat po povrchu laku vašeho vozu.

Krok 3 – Zahajte clayování

Lehkým tlakem jemně rozetřete clay bar po malé části povrchu vašeho vozu. Pracujte v přímých liniích a dbejte na to, aby se jednotlivé přejezdy překrývaly, abyste nevynechali žádná místa. Clay bar zachytí veškeré nečistoty na povrchu vašeho vozu, proto nezapomeňte clay bar pravidelně skládat a přetvářet, abyste odhalili čerstvý povrch.

Krok 4 – Otřete povrch

Po nanesení clay baru na každou část povrchu vašeho vozu ji otřete utěrkou z mikrovlákna, abyste odstranili veškeré zbytky, které clay bar zanechal.

Krok 5 – Opakujte postup 

Pokračujte v odstraňování hlíny a otírání každé části povrchu vašeho vozu, dokud nedokončíte celý vůz.

Krok 6 – Kontrola povrchu

Jakmile claying dokončíte, zkontrolujte, zda na povrchu nezůstaly žádné nečistoty. Pokud si všimnete míst, která nebyla zcela odstraněna, bude možná nutné proces v dané oblasti zopakovat.

Krok 7 – Naneste ochranný prostředek

Po odstranění povrchu vašeho vozu je nezbytné použít ochranný prostředek, jako je vosk nebo těsnicí prostředek, který pomůže ochránit váš vůz před budoucími nečistotami a poškozením.

Nezapomeňte na interiér auta

Image by senivpetro on Freepik

Ani interiér vozidla by neměl zůstat bez povšimnutí. S jarem totiž přichází na řadu jarné úklid, který se vyplatí vzít takříkajíc od podlahy. Pozornost si v autě zaslouží nejen koberečky, ale i palubovka, sedačky a všemožná zákoutí. K úklidu interiéru není nutný ani nákup žádných speciálních pomůcek. Často vám postačí i hadr, kyblík s vodou a vysavač. Chcete-li jednotlivé materiály uvnitř auta také ošetřit, což i doporučujeme, můžete investovat do speciálních čistících přípravků na různé materiály.

Tip: Víte, jak vybrat vhodný vysavač na vysávání auta? 

Závěrem

Údržba exteriéru vašeho vozu má zásadní význam pro jeho dlouhou životnost a celkový vzhled. Čistý a vyleštěný vůz nejen skvěle vypadá, ale také chrání lak před nečistotami z okolního prostředí, jako je špína, ptačí trus a míza ze stromů.

Jakmile je vůz čistý, doporučujeme použít clay bar k odstranění usazených nečistot, které se nalepily na lak. Ten by se měl používat ve spojení s mazivem, aby se zabránilo poškrábání laku. Po použití clay baru je třeba vůz vyleštit a ochránit voskem. Tím se zvýší lesk a vytvoří se ochranná vrstva proti budoucím nečistotám. 

Dodržováním kroků popsaných v tomto článku můžete dosáhnout bezchybného povrchu, který se vám bude líbit a poskytne vám dlouhotrvající ochranu. Investujte tedy trochu času a úsilí do údržby exteriéru svého vozu a užívejte si výhod čistého a naleštěného vozu.

Jakub Novák, Specialista na optimalizaci webů – Naučte se, jak nastavit základní SEO on page faktory na svém webu